در هفتههای اخیر، بحثهای فراوانی پیرامون اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان کارگری و صدور احکام جدید برای آنها مطرح شده است. بسیاری از بازنشستگان کارگری که تحت پوشش سازمان تامین اجتماعی قرار دارند، از بلاتکلیفی خود در این زمینه ابراز نگرانی کردهاند. یکی از این بازنشستگان، آقای «مروتی»، طی تماسی با خبرنگار ایلنا از اظهارات «احمد میدری»، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، انتقاد کرد و بر لزوم اقدام فوری و مشخص برای اجرای متناسبسازی تاکید کرد.
دغدغههای بازنشستگان کارگری
آقای مروتی با اشاره به وضعیت ناامیدکننده و بلاتکلیف بازنشستگان کارگری عنوان کرد که بیش از نیمی از بازنشستگان کشور مستمریبگیر سازمان تامین اجتماعی هستند و هنوز سهم مشخصی از همسانسازی برای آنها تعیین نشده است. وی معتقد است که اظهارات مبهم مقامات مانند “انشالله” یا “به زودی” مشکلات بازنشستگان را حل نمیکند و تا زمانی که احکام جدید صادر نشود، مشکلات مالی و معیشتی بازنشستگان ادامه خواهد داشت.
این بازنشسته همچنین به لزوم اجرای برنامه هفتم توسعه اشاره کرده و تصریح کرده است که متناسبسازی حقوق باید از ابتدای سال جاری آغاز میشد، اما در نیمه دوم سال هنوز هیچ اقدامی برای صدور احکام حقوقی جدید انجام نشده است. این تأخیر در اجرای قانون متناسبسازی باعث شده که بسیاری از بازنشستگان کارگری با نگرانی فراوانی دستوپنجه نرم کنند.
پاسخهای مسئولان و بلاتکلیفی
در پاسخ به این انتقادات، وزیر تعاون، کار و رفاه اجتماعی، احمد میدری، اعلام کرده است که اجرای قانون متناسبسازی نیاز به تامین ۱۳۰ هزار میلیارد تومان منابع مالی دارد و تاکید کرده که تا چند هفته آینده شیوهنامه دقیق این قانون نهایی خواهد شد. با این حال، این پاسخ برای بسیاری از بازنشستگان کافی نیست و نگرانیها همچنان باقی است.
یکی از سوالات مهمی که در این خصوص مطرح شده، این است که چه زمانی احکام همسانسازی صادر خواهد شد. خبرنگاران با اشاره به اینکه تنها شش ماه از سال باقی مانده است، از وزیر کار پرسیدهاند که آیا تا پایان سال این احکام صادر خواهد شد یا خیر. میدری در پاسخ به این سوال بیان کرده که بخشی از این مسئله در دست سازمان برنامه و بودجه است و امیدوار است که تا دو ماه آینده پرداختها انجام شود.
چالشهای پیش روی متناسبسازی
با وجود وعدههای مقامات، همچنان چالشهای مهمی برای اجرای متناسبسازی حقوق بازنشستگان وجود دارد. یکی از این چالشها، کمبود منابع مالی است که به نظر میرسد مانع اصلی در اجرای بهموقع این طرح باشد. همچنین، نبود هماهنگی کافی بین دستگاههای مختلف از جمله سازمان برنامه و بودجه و وزارت تعاون نیز به تعویق بیشتر اجرای این طرح کمک کرده است.
بازنشستگان کارگری بهخصوص از این موضوع نگران هستند که در بودجه کشور هیچ اعتباری برای متناسبسازی حقوق آنها پیشبینی نشده است. به گفته مروتی، مسئولان تنها با گفتن “انشالله” و وعدههای مبهم، تلاش میکنند بازنشستگان را از خود دور کنند و به مشکلات آنان توجه کافی ندارند. این در حالی است که برنامه هفتم توسعه به صراحت تاکید کرده است که متناسبسازی باید از ابتدای سال اجرا شود و عدم تحقق این امر نقض آشکار قانون محسوب میشود.